Organisatör Sofia Svanberg

Från ett kök i kaos till ett kök i harmoni: Strategier, knep och idéer för att organisera ditt kök

organiserat kök, tallrikar, skålar

Märker du av att du behöver leta bland redskap, ingredienser och diverse köksprylar i ett rörigt och oorganiserat kök? Är du trött på att känna dig överväldigad av stök och bristen av ordning där du lagar mat? Drömmer du dig bort bland vackra och städade kök på instagram och önskade att du också hade så strukturerat? Då är det hög tid att ta kontrollen över ditt kök och börja organisera för att få ett mer funktionellt och visuellt lockande kök som är lättare att hålla rent och städat. Här listar jag tips som är bra för att organisera ett kök, om du önskar mer hjälp kring detta kan jag varmt rekommendera att boka en konsultation med en organisatör.

Sortera efter användning

Ett av de mest effektiva sätten att organisera ett kök på är att sortera dina saker efter hur mycket du använder dem. Börja med att separera köksredskap och ingredienser och sortera sedan in dem i underkategorier. Exempel på underkategorier: bakning, matlagning och servering. Att dela in på detta sätt gör det enkelt för dig att hitta det du letar efter och att veta vart dina saker ska vara för att lättare hålla rent och snyggt.

Lådavdelare

Ett annat bra sätt att organisera i kök är att använda avdelare i dina lådor och skåp. Detta är ett jättebra sätt att separera, gruppera och organisera olika typer av köksredskap eller ingredienser. Det kan hålla stekpannor och matlådor på plats, eller hjälpa till att separera bestick, kryddor eller mindre köksredskap. Lådavdelare finns i olika typer av material som plast, trä eller tyg.

Använd ditt vertikala utrymme

Ett tips som är väldigt bra, som vi lätt kan glömma bort när vi organiserar, är att se över ditt vertikala utrymme. Finns det en vägg som inte är använd där du kan hänga upp krokar eller en hylla för att skapa extra förvaringsutrymme? Använd helst utrymmet högt upp för saker som är lättare att ta ner och som du inte använder i din vardag, exempelvis stora bunkar eller särskilda skålar. Undvik helst att ha mycket småsaker längst upp då de lätt kan försvinna längst in och bli bortglömt.

Använd förvaringslådor

Förvaringslådor är ett annat bra sätt att hålla dina saker organiserade och skyddade. Genomskinliga plastlådor är ett populärt val eftersom det låter dig se vad som finns och hur mycket som finns kvar, särskild vid ingredienser och mat. En stängd förvaringslåda (det vill säga inte genomskinlig) kan dock passa mycket bättre om innehållet ger ett ”rörigt” intryck, och är lätt att överblicka mängden utan att se in i hela lådan, exempelvis för chipspåsar och snacks. Det kan också underlätta för att inte lika snabbt dras till dina snacks utan istället välja mat du ser. För att underlätta för dig själv om du använder förvaringslådor är det också bra att sätta etiketter på lådorna, särskilt när det gäller ingredienser som mjölk, olika socker och kryddor.

Organiserad liten kökslåda, efter organisering.

Investera i en lazy susan

En lazy susan är en bra förvaring för väldigt många utrymmen, kanske särskilt i skåp, skafferi eller i kylen. En lazy susan är en snurrande bricka som finns i många olika storlekar, former och material. Genom att exempelvis ställa alla dina burkar i kylen på en lazy susan undviker du att behöver plocka ut alla burkar för att nå den längst bak (och som lätt händer råka riskera att välta ut något när du inte orkar plocka ut alla burkar). Det ger en bättre överblick, minskar risken för att köpa något du redan hade längst bak och minskar risken för att missa mat som sedan går ut.

organiserade burkar i kylskåp

Ha en donationslåda

När du organiserar ditt kök, eller när du är i ditt kök i din vardag, kan du märka att en hel del av de saker du har i ditt kök kanske inte längre används eller behövs. Istället för att då låta detta ta upp viktig plats i ditt kök lägg dessa saker i donationslådan (eller slänglådan) direkt, ha gärna en låda i närheten så att du enkelt kan lägga undan dem.

Vanliga frågor och svar

Hur ofta bör jag organisera mitt kök?

Det finns egentligen inga rätta svar på den frågan, det beror helt på hur din situation ser ut: hur rörigt det blir med tiden, hur mycket nytt du får in, hur mycket plats du har och hur pass organiserat du vill ha ditt kök. En bra tumregel är att varje månad se över ditt kök, titta igenom om det finns saker du inte använder längre och om du behöver ändra något. Oftast märks det i vardagen om man inte trivs med en viss organisering.

Vad kan jag mer göra för att hålla mitt kök organiserat?

Utöver tipsen och idéerna ovan kan du också investera i saker som gör att ditt kök fortsätter vara organiserat. Detta kan inkludera saker som en etikettmaskin, förvaringshyllor under diskhon, en fin display för kokböcker eller liknande. Ett annat tips är ju även att anlita en organisatör som hjälper dig från grunden och optimerar ditt kök.

Jag har försökt organisera mitt kök men får inte till det, vad kan jag tänka på då?

Igen vill jag varmt rekommendera en organisatör som kan hjälpa till med detta. En annan sak är att fundera över vart du har din förvaring. Behöver du ändra hur hyllorna sitter? Behöver du kanske se över vart du har ditt skafferi, vart dina stekpannor får plast och vart du har dina matlådor och andra köksredskap? Det är inte säkert att vi förvarar våra saker där det är mest optimalt, oftast hamnar de bara i några av våra skåp eller lådor och blir kvar där. Exempelvis är det vanligt att ha sitt skafferi i djupa skåp utan utdragbara hyllor, det gör att mycket smått hamnar längst bak och försvinner eller att värdefull yta inte används. Kanske behöver du stuva om vart du har allt?

Kökslåda, organiserade kryddor. Efter organisering, tidigare kökskåp.