ORGANISERA DIN GARDEROB
Vi har alla varit där – du öppnar garderoben och det är en enda röra. Det är inte bara kläderna som ligger överallt, utan en del av de plagg som borde vara där finns inte ens i garderoben. Om det här gäller dig kanske du att bli glad att höra att du inte behöver leva med röriga garderober för alltid.
Den här guiden hjälper dig att organisera din garderob så att den ser snygg och prydlig ut, så att du lätt kan hitta det du behöver när som helst på dagen. Vi går igenom alla steg för att organisera din garderob – från att inventera vad du har, rensa ur det som inte längre bör ta plats och att hitta ett bra utrymme för dem igen. Vi börjar med att tömma ut allt så att vi kan få en solid grund på vilken vi kan skapa en organiserad garderob. Ett tips är att här ta en ”före-bild”, det är särskilt givande när man efteråt kan titta på hur det såg ut – våra hjärnor är i många fall (enkelt sagt) byggda för att glömma det som varit och gå vidare och då kan det vara bra att få det svart på vitt hur det såg ut. Du får gärna skicka in dina bilder till mig på *mejl* om du använt dig av den här metoden.
Steg 1: Ta ut allt ur garderoben.
Det första steget för att organisera din garderob är att tömma den. Lägg antingen alla kläder i en stor hög på sängen (KonMari -metoden) eller börja sortera in dem i breda kategorier (exempelvis klänningar, skor, byxor, tröjor). Se till att du fått bort allt, även det som hänger på galgar och är i lådor.
Steg 2: Gå igenom alla plagg, rensa och sortera.
Nästa steg är att du går igenom alla plagg framför dig. Antingen tar du bara en i högen av kläder eller så börjar du med en stor kategori i taget. Rensningen kan vara rätt så jobbig ibland, men den är jätteviktig för att få bättre överblick över vad du faktiskt äger och vilka plagg som ska få ta upp dyrbart utrymme i din garderob. Det finns olika metoder för att rensa, eller redigera garderobens innehåll om man hellre föredrar det. Här kan verkligen en organisatör eller organisationskonsult, som jag, vara guld värd och ge ett bra stöd och guidning.
Ett sätt som jag brukar tipsa om är att ta fram sopsäckar (eller liknande) så du direkt kan sortera bort det som inte ska vara kvar. Jag brukar ha en ”donera”-säck och en ”släng”-säck, men du kan ha vilka kategorier som helst som passar. Ha också en plats för de kläder du vill behålla. När det är klart är det dags för själva rensningen.
Här följer några fler bra tips för rensning, läs gärna igenom den innan du börjar rensa:
- Om det är för svårt att avgöra om ett plagg ska få stanna eller inte, gå gärna på magkänslan – den burkar guida rätt. Annars kan det också vara okej att ha en ”kanske-hög”, men se då till att inte den blir den största högen. Ha gärna ett maxantal av kläder som får ligga där, om det blir över en siffra måste något beslut tas innan det får läggas något nytt där.
- För vissa är det svårt att besluta utan att ha provat sina kläder, men det kan också göra att projektet tar längre tid och man kan lätt bli lite missmodig om något älsklingsplagg inte passar längre. Försök därför gärna, precis som med ”kanske-högen” att ha en ”prova-hög”, även den får inte bli för stor och ska sparas åt de plagg där du faktiskt inte vet hur de ser ut eller om de passar. Om du har tid och möjlighet kan du självklart prova alla plagg om du vill, men planera då gärna in lite pauser så du inte tappar modet.
- Ge dig själv en klapp på axeln för varje bortsortering, särskilt om det är jobbigt. Det kan vara riktigt tufft och ändå behöva göras.
- Om du lämnar något klädesplagg kvar som du inte använt men tror att du ska använda kan ett tips vara att markera galgen de hänger på eller senare förvara dem på ett lättåtkomligt ställe så att du lägger märke till att plagget finns och därför kanske använder det. Har du inte använt det till nästa rensning är det dags att ta farväl.
- Om det är något du vill spara men inte längre kan använda, kanske något som väcker gamla fina minnen? Då kan ett tips vara att antingen ta ett foto av plagget, så att du har det sparat, eller att lägga plagget i en hög för ”sentimentala-kläder”. Dessa plagg ska dock helst inte ligga framme i din garderob med kläderna du använder i vardagen, det gör det svårare för dig att hitta rätt och kläderna kan slitas mer. Spara dem istället i en vacker låda, fint vikta, så att du senare kan få samma glädje när du ser dem igen.
Bra riktlinjer som stöd:
- Sortera bort allt som är för litet, för stort eller inte passar.
- Släng allt som är fläckigt, trasigt eller alldeles för nopprigt. Om du verkligen vill behålla plagget finns självklart noppborttagare och det går att laga trasiga plagg, kanske till och med göra om dem till annat. Om de redan varit sådana projekt men inte tagits tag i under senaste året är det kanske dags att släppa det ändå. Om inte, försöka använda samma taktik som med ”kanske-högen”.
- Sortera bort de plagg som inte väcker någon glädje i dig (också KonMari-metoden).
- Släpp de klädesplagg som du inte använt de senaste två åren, har du inte gjort det hittills kommer du troligtvis inte göra det senare heller. Kom ihåg att allt du sparar tar en plats, är detta plagg värt den dyrbara platsen? Är det inte bättre att den får användas av någon som längtar efter att ha på sig den?
- Spara inte kläder enbart för att de är dyra eller för att du fått dem av någon (om de inte ska hamna i sentimentala lådan). Ingen kommer tacka dig för att dessa kläder tar upp plats i din garderob. Det är som sagt din garderob, den ska reflektera den du är, inte den du var förr eller den andra tycker.
Steg 3: Kategorisera.
Nu har du förhoppningsvis fått ihop den hög av kläder som ska få vara kvar och ta plats i din garderob. Då blir nästa steg lika viktigt, att veta vad som är vad. Om du inte redan börjat sortera in i kategorier, så gör det nu.
Du bör också börja sortera in i mindre delkategorier så istället för tröjor blir det tjocktröjor, skjortor, långärmade och så vidare. Här finns exempel på andra typer av undergrupper:
- Säsongsbetonade kläder (sommar-, höst-, vinter- och vårkläder).
- Färger, det kan göra det lättare att hitta dina plagg men kan också vara en fröjd för ögat (kanske enligt regnbågsmetoden som The Home Edit använder, sök gärna på deras namn för inspiration).
- Hur ofta plaggen bärs (är det festkläder eller vardagskläder?)
- Vilket material de har (exempelvis bomull, ull eller silke).
- Vilket märke de har (exempelvis alla Hugo Boss eller H&M plagg i samma hög)
Om denna del känns alldeles för detaljerad och övermäktig går det bra att fortsätta ha breda kategorier som klänningar, byxor, skjortor och liknande. Det kan dock göra att organiseringen i senare del tar lite längre tid. Detta är ytterligare något som vi organisationskonsulter är skickliga på att hjälpa till med.
Steg 4: När du ändå är i farten, passa på och rengör garderoben.
Det är väldigt sällan vi tar ut alla våra kläder och garderoben står tom, nu är alltså ett perfekt tillfälle att göra rent så att dina kläder får ett finare hem (och du minskad risk för damm på vackra plagg).
Enklast är att bara torka av med en fuktig trasa och sedan en torr trasa, eller att dammsuga bort damm. Om du inte redan hunnit med det kan det nu vara bra att ta en paus, gärna berömma dig själv för allt hårda slit och sätta en timer på när du ska starta igång igen.
En del föredrar också här att lägga tid på att lägga alla kläder i tvätten och att stryka plagg som redan är tvättade. Det gör att kläd-projektet tar lite mer tid, det går lika bra att göra det fortlöpande efter att du fått upp en bra struktur i din garderob.
Steg 5, inventera det kategorier du har.
Nu är det alltså dags att börja titta över hur du kan organisera ditt utrymme bättre. Här kan det börja bli lite knepigt. Varje garderob har sin egen uppsättning och vi alla har oftast lite olika förvaringsmöjligheter. Du behöver därför ta en stund och se över vilken förvaring av kläder du har tillgänglig.
Börja med att titta över dina kategorier igen och få en uppfattning om hur många plagg du har av varje typ. Se över vilka plagg som du vill ska hängas, vikas /rullas eller staplas. Kommer det finnas plats? Behövs det göras förvaringsförändringar? Har du plats för sådant som skärp och smycken? Oftast behöver de en egen plats för att inte förloras bland alla stora klädesplagg.
Ska allt som är kvar vara i samma garderob eller finns andra möjligheter? Hur ser upphängningsmöjligheterna ut? Har du väldigt djupa hyllor där kläder lätt försvinner längst bak? Hur är dina rutiner på vikning och hur gör du med kläder som du bara provar men inte använder? Det är lätt att vi hoppar på ett system som vi tycker ser bra ut men som vi egentligen inte kommer orka hålla efter, då är det mycket bättre att hitta ett system som passar för just dig istället. Kanske är det inte att vika enligt KonMari-metoden (även fast det är fasligt fint, se ”KonMari-vikning”). Utan kanske är en annan metod bättre? Kanske vill du hellre rulla ihop dina kläder till rulltårtor? Eller hänga fler klädesplagg? För mer detaljer kring upphängning av kläder och galgar, se ”Välj rätt galgar”.
Det finns en hel del smarta förvaringslösningar. Dessa går att googla och leta sig fram. Ibland är det smart att göra om saker som redan finns till annat, exempelvis att slå in en skokartong i fint presentpapper och ha som låda. Behöver du ha egna lådor i hyllorna för att kläder lättare ska kunna nås? Vill du ha mer hjälp med detta skulle jag varmt, ”helt objektivt” rekommendera dig att kontakta en organisationskonsult.
Ett tips är att mäta din garderob och rita upp den nerskalad på papper eller annat ritprogram. Då kan du enklare laborera med olika förvaringslösningar och testa dig fram. Om inte fungerar också trial-and-error metoden bra, testa och se!
Steg 6, organisera din garderob.
När planeringen är klar (eller du bestämt dig för att bara börja testa), ta gärna en kategori i taget och börja sätt tillbaka dina kläder där de hör hemma. Använd den metod du bestämt, vik det som ska vikas och häng de plagg som ska hängas. Tänk på att göra det praktiskt genomförbart, inte bara snyggt för ögat. Du ska kunna upprätthålla ordningen så att du slipper göra om allting om några veckor. Lämna gärna lite ”flexibilitet” eller ”växt-plats” så att du har möjlighet att ta in nya klädesplagg utan att organiseringen spricker direkt.
Lägg in alla kläder och ta ett steg tillbaka. Vilket jobb du har gjort! Ta en efter-bild, jämför med före-bilden och beröm dig själv (oavsett om du är helt nöjd eller inte).
Avslutningsvis är viktigt att ha en garderob som passar dig, ditt utrymme och din livsstil. Det är också viktigt att planera i förväg så att det inte känns överväldigande när det är dags att organisera din garderob. Planera därför redan nu gärna in när du ska titta över om du följt organiseringen som du gjort. Ibland behöver man revidera och tänka om. Kanske märker man att de där tröjorna som man använder typ varje dag är alldeles för svåråtkomliga? Ta då bara ett steg i taget och fokusera på att få en organiserad garderob som är vettig för dig och det utrymme du har. När du hittat ett välfungerande system så kommer underhållet av den kännas väldigt enkelt och det kommer förbli organiserat.
Nu med en organiserad garderob kommer det vara mycket enklare för dig att hitta det du behöver när du behöver det. Du kan njuta av att både ha en garderob med mer attraktivt yttre (vilket faktiskt kan ge själslig vila) och förbättrad funktion. Jag hoppas att dessa tips varit hjälpsamma. Hör gärna av dig om du undrar något!