Organisatör Sofia Svanberg

Hur du kan organisera ditt kylskåp

Kylskåpet, det kan vara en sådan fantastisk sak som gömmer så mycket gott, men det kan också bli en sak som väcker stress och skam. Kanske känns det för tomt? Eller så känns det kanske överfullt och rörigt. Du har kanske inte koll på vad som egentligen finns därinne och märker ofta alldeles för sent att mat redan gått ut eller att grönsaker blivit dåliga och får slänga dem istället. Då kan det vara dags för dig att lägga in: organisera kylskåp på att göra listan. Om du vill veta hur du organiserar kylskåpet på egen hand finns här några riktlinjer. Om du däremot inte har tid eller ork men ändå vill ha en organiserad kyl, kontakta då mig.

1. Rensa ut och sortera bort.

Börja med att ta ut allt ur kylskåpet. Rensa ut mat som blivit dålig eller där utgångsdatumet passerat (om du inte själv luktar eller smakar på produkten och ser att den håller någon dag till, men då bör den tydligt markeras som ät snarast). Släng det som ska kastas.

Gå i detta steg igenom hela kylen, och då menar jag hela. Lämna inte kvar det som står överst, som ofta glöms bort och bara stannar där för alltid, eller det som ligger i frysfacket längst ner (kan det vara glasburkar där som legat sedan förra året?). Låt inget komma undan, om du fortfarande värderar det som viktiga produkter så kommer de få plats i din kyl igen, det garanterar jag.

TIPS! Om du har mat som är särskilt värmekänsliga (ex: skaldjur, kött) så börja hela processen med att organisera kylskåpet med att göra i ordning en kylväska (om du har en) och lägg dessa produkter där. Då känner du dig inte lika stressad under organiseringsprocessen.

Organiserat kylskåp med dricka, efter organisering.

2. Städa kylen

När du ändå är igång är det lika bra att göra det ”tråkiga”. Ta fram ett rengöringsmedel och en trasa och torka ur alla lådor och hyllplan. Torka gärna med en torr trasa efteråt ifall det blir blött, annars finns det ibland risk att det fryser. Om du vill kan det även här vara en god idé att se att temperaturen stämmer. Den rekommenderade graden är + 5.

3. Kategorisera

Nästa steg är att börja kategorisera dina produkter i olika grupper. Det underlättar för att du lättare ska få en överblick över vad du har och hur du vill organisera kylskåpet och kylskåpets lådor.

Välj en typ av gruppering som passar för dig, som du tycker känns logisk. Här kommer några förslag på olika kategorier:

  • Typ av måltid: Frukost, Snacks, Middagar
  • Typ av mat: Protein, Grönsaker/frukt, Mejeriprodukter
  • Typ av funktion: Tillbehör, Används i såser, Huvudprodukt
  • Smak: Salt, Sött, Beskt.
  • Vem i familjen: Alla får varsin möjlighet att organisera sin egen kylskåpslåda eller del av en hylla.

4. Organisera

När du nu har överblick över allt som ska vara i din organiserade kyl och vilka grupperingar dina produkter har är det dags för nästa steg – organiseringen. Hur organiserar man då kylens alla kylskåps lådor och hyllor? Här finns det många valmöjligheter. Vill ni bevara kylen som den var men ha benämnda hyllor för olika grupper? Eller vil ni köpa/använda er av förvaringsprodukter för att kanske lättare hålla grupperingarna och få ett mer enhetligt intryck? Det finns en hel del smarta förvaringsmöjligheter. En av mina favoriter är en ”lazy susan” (se bilden längre ner), då slipper saker hamna längst bak i kylen och bli svåra att nå. Här vill jag bara tipsa om att vi organisatörer kan vara en extra bra hjälp, särskilt om det känns svårt att få ut det mesta av sin kyl utan att det känns stökigt.

Ett annat tips är att använda sig av genomskinliga eller färgade korgar/lådor. Fördelen med lådor är att du kan ta ut dem och plocka enklare i lådan, istället för att behöva sträcka in armen hela vägen in och riskera att välta något annat på vägen ut. En annan fördel är att det oftast ger ett mer lugnt och organiserat uttryck. Dock en varning, ta inte lådor bara för att och undvik att ha för mycket i dem, då kommer det bara bli svårare att förstå vad som är i.

När du valt om du ska använda dig av mer förvaring i kylskåpet eller om du ska fortsätta med det som redan finns så är det dags att börja lägga in allt igen på ett organiserat sätt. Ett tips kan vara att organisera din kyl där det du använder ofta blir lättillgängligt. Kylskåpsdörren kan vara en bra plats för sås-tillbehör (när du med ena handen vispar ihop en sås och snabbt behöver tillsätta det där lilla extra) eller drycker (särskilt sådana som du bara grabbar tag i på väg ut). Så lägg helt enkelt mat eller produkter du använder mycket på en plats du lätt kommer åt, de du använder mer sällan kan få en mindre synlig plats.

Ytterligare ett tips är att markera upp vad du har för grupperingar, det gör det lättare att hitta i din organisering och bibehålla den. Det kan också vara en god idé att skriva utgångsdatum i botten på förvaringslådor om du tar ur produkter ur deras originalförpackningar. Du kan här också tydligare markera när maten ska ätas om du vill vara extra säker på att minska ditt mat-svinn och slippa slänga maten, exempelvis använda dig av ”bör ätas senast (datum)”. En del har lådor för detta för att tydligare illustrera vad som lätt går ut och vad som bör tittas över först. För en del passar det även bra att märka upp när man öppnade produkten, det brukar särskilt gälla såser och burkar av olika slag. Det kan ge en större känsla av kontroll kring hur gammal produkten faktiskt är.

Här har du alltså 4 steg som visar hur du får en organiserad kyl. Om du följer dessa kommer du att få ett mer organiserat kylskåp, minska stress över att inte veta vad som finns i och även minska ditt matsvinn. Dina vardagsrutiner kommer att gå snabbare eftersom du har en bättre överblick över vilken mat som finns och vad som saknas. Det kan också vara lättare att göra ”klokare val” eftersom du lättare ser din mat. Matlagningen blir ofta en mer njutbar upplevelse för hela familjen.

Om du märker att organiseringen är väldigt svår att bibehålla kan det vara en god idé att se över kategorierna igen eller fundera över andra förvaringsmöjligheter. Det brukar faktiskt inte ta så lång tid att göra men det kan påverka din vardag på så många sätt.

Om du istället för att organisera ditt kylskåp vill organisera frysen fungerar det på samma sätt, då gäller det bara att agera lite snabbare. Kanske organisera en frysbox eller fryslåda i taget. Detta då maten i frysen ofta är mer känsliga för rumstemperatur och det vore ju väldigt trist om maten blir dålig när du ska ge den ett mycket mer ordnat hem.

Lycka till!

Before After oorganiserade burkar i kylskåp organiserade burkar i kylskåp